Spruw baby
Spruw komt relatief veel voor bij jonge baby's. Zeker 4% van alle baby's wordt getroffen door spruw. Meestal nog voor de zesde week. Spruw bij een baby is vaak vrij onschuldig, maar niet minder vervelend.
Spruw baby herkennen
Spruw herken je bij de baby door witte stippen op de binnenkant van de wang, het gehemelte en de tong. De tong kan ook bedekt zijn met een wit-gele laag van schimmel. De plekken zijn nauwelijks weg te poetsen. Als dit wel lukt is vaak een donker rode plek zichtbaar die pijnlijk kan zijn en soms bloedt. De baby kan soms ook wat onrustig zogen of dit niet willen. De moeder ervaart soms een gevoel van speldenprikjes in de tepel.
Spruw baby behandelen
Bij baby's zijn artsen vaak terughoudend met de behandeling van spruw. In de meeste gevallen verdwijnt het vanzelf en heeft de baby er geen last van. Als er sprake is van hevige spruw of ongemak kan er een zalf of suspensie worden voorgeschreven. Deze moet op de plekjes gesmeerd worden en doodt de schimmel.
Spruw baby besmettelijk
Spruw uit de mond van de baby kan worden overgedragen op de tepel van de moeder. Deze kan pijnlijk worden en een niet-natuurlijk rood-roze kleur krijgen. De moeder kan net als de baby behandeld worden met antischimmel medicijnen zoals een zalf of crème die op de tepel gesmeerd wordt.